MENU

When I put this on display, I’ll remember

4698
0

When I put this on display, I’ll remember is het afstudeerproject van mijn studie Graphic Design aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, Arnhem. Het boek bestaat uit een tijdlijn met quotes van directe betrokkenen bij de zeven grootste kernrampen uit de geschiedenis, waaronder Chernobyl en Fukushima. Het is zowel een monument als een werk dat je bewust maakt van de verstrekkende gevolgen en de lange nasleep van deze rampen.

Bij mijn afstuderen in januari 2013 schreef docent Pieter Hildering een judicium over When I put this on display, I’ll remember (zie onderaan deze pagina).

Vrij werk.

 

Irma Theunisse

Voor haar onderzoeksopdracht verzamelde Irma honderden teksten van mensen die ooit slachtoffer waren van een ramp met een kernreactor. Slachtoffers van het ongeluk in Three Mile Island in 1979 en van de ramp in Tschernobyl in 1986 toen radioactieve wolken richting het oosten dreven maar de wereld pas na twee dagen werd ingelicht. Een ramp die direct al aan 2500 mensen het leven kostte en waarbij bijna tien jaar later het aantal gevallen van schildklierkanker 25 keer hoger bleek te zijn dan voor de reactor ontplofte. Ze verzamelde uitspraken van slachtoffers van de brand in de reactor van Windscale, van de ramp in 1957 in Kysthym aan de rand van de Oeral en van het nucleaire ongeluk dat zich in 1969 in het Zwitserse Lucens afspeelde en recentelijk, van getroffenen van de ramp rond de kerncentrale van Fukushima.

Naar aanleiding van de verzamelde teksten vatte Irma het plan op om voor deze slachtoffers en als afschrikwekkend voorbeeld een tastbaar monument te ontwerpen.

Haar eerste pogingen gingen echter verloren in het onvermogen om het idee, de analyse en de daaraan gekoppelde vormgeving tot een eenheid te brengen, maar in september 2012 besloot zij haar uitgangspunten te revalueren en werd het oorspronkelijke plan weer opgevat.

Waar dat uiteindelijk toe leidde kunt u zien op haar presentatie. Het monument voor de slachtoffers van een kernramp is een indrukwekkend – bijna autonoom – werk geworden waarbij het begrip ‘boek’ een geheel nieuwe betekenis heeft gekregen.

Het is bovendien aan te bevelen om de schetsen te bekijken die vooraf gingen aan de uiteindelijke vorm. Ze maken op heldere wijze haar gedachten en ideeën inzichtelijk. Voor ons was Irma’s eindexamenwerk een van de grote verrassingen van de dag.

Van harte!

Pieter Hildering
januari 2013